Zymoto Psomi (Cypriot Rustic Bread) / Χωριάτικο Κυπριακό Ζυμωτό Ψωμί


Μετάφραση της συνταγής πιο κάτω

Making bread in a wood-fired oven is an experience you will never forget as it tastes so much better than gas or electric ovens.  In other European countries this may be extinct but in Cyprus, you can find one in most of the houses.  The one in the picture is my sister’s oven in her back yard.  My dream is to make one in the near future.  For the time being I am still baking in my old oven 🙂

Bread is made the same all over the world, using flour, yeast (or sourdough), salt and water.  The difference in this Cypriot bread is the starter and the round scoring which characterizes its shape.   The first time I made this bread, although it was not very successful it still tasted better than store bought bread.

I defrosted a piece of prozymi and I repeated the procedure again, the same way I made it the first time but this time I did it right.  You see the first time I had to do it in a hurry as we had to leave unexpectedly for Sparta.  I did not have the time for the bread to rise properly and I baked it at a lower temperature.  This time I baked the bread at 200 degrees C / 400 F, for about 30 minutes.  The cross sign on top does not have any religious meaning but just added it with some scores below the circle, just to make a different pattern. I made just one bread as the remaining dough was used to make a pizza.

Cypriot Rustic Bread, recipe by Ivy

Makes:  2 round bread

Ingredients:

  • 250 grams prozymi (sourdough starter)
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 kilo bread flour
  • 2 tsp salt
  • 2 tsp sugar
  • Lukewarm water (about 2 1/2 cups or 600 ml)

Directions:

Continue reading here.

Το ψωμί γίνεται παντού με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά:  αλεύρι, προζύμι, αλάτι και νερό.  Η διαφορά στο Κυπριακό ψωμί είναι ο τρόπος που γίνεται το προζύμι αλλά και το σχήμα το ψωμιού με τη στρογγυλή χαρακιά.   Αυτή είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιώ το προζύμι που έφτιαξα για να κάνω Κυπριακό Χωριάτικο Ψωμί. Την πρώτη φορά δεν μου πέτυχε και τόσο, αλλά το ψωμί ήταν πολύ νόστιμο.

Ξεπάγωσα ένα κομμάτι προζύμι και ξαναέφτιαξα το ψωμί με τον ίδιο τρόπο που το έκανα την πρώτη φορά, αλλά αυτή τη φορά το έκανα σωστά. Βλέπετε, την πρώτη φορά που ξεκίνησα  να το φτιάχνω έπρεπε να φύγουμε αιφνιδίως για Σπάρτη και δεν είχα το χρόνο να αφήσω το ψωμί να φουσκώσει σωστά.  Το δεύτερο λάθος ήταν ότι το έψησα σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα και δεν πήρε χρώμα. Αυτή τη φορά το έψησα στους 200 βαθμούς C / 400 F, για περίπου 30 λεπτά. Ο σταυρός στην κορυφή δεν έχει καμία θρησκευτική σημασία, αλλά απλώς έτσι μου ήρθε και τον έβαλα σαν διακοσμητικό μαζί με μερικές χαρακιές κάτω από τον κύκλο, για να κάνει ένα διαφορετικό σχέδιο.   Έκανα μόνο ένα ψωμί γιατί την υπόλοιπη ζύμη τη χρησιμοποίησα για να κάνω πίτσα.

Κυπριακό Ζυμωτό, χωριάτικο ψωμί, Συνταγή της Ήβης

Γίνονται:  2 καρβέλια

Υλικά: 

  • 250 γραμμάρια προζύμι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό, για ψωμί
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό (περίπου 2 1/2 κούπες ή 600 ml)

Εκτέλεση:

Διαβάστε εδώ:

Kopiaste and Kali Orexi / Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

13 thoughts on “Zymoto Psomi (Cypriot Rustic Bread) / Χωριάτικο Κυπριακό Ζυμωτό Ψωμί

  1. Pingback: Making prozymi (easy starter) for Cypriot Bread | Mint, Cinnamon & Blossom Water

  2. Ζήλεψα και το φούρνο (και δικό μου όνειρο ζωής) και το ψωμάκι σου. Πράγματι λαχταριστό!
    Ήβη ο σχολιασμός είναι δύσκολος στο site σου. Πότε δεν δέχεται το σχόλιο γιατί είναι λέει λίγες οι λέξεις και πότε είναι πολλές. Γιατί;

    • Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φταίει αυτό το plug-in για τα σχόλια. Για το λίγες, είναι ρυθμισμένο έτσι για να αποφεύγονται οι spammers. Για τις πολλές λέξεις δεν είχα ιδέα. Σ’ ευχαριστώ και θα το κοιτάξω.

  3. I lived in Cyprus as a teenager, I’ve been back a number of times since, but I can’t find the bread that was eaten during the early 70’s. Even the hotel staff couldn’t remember it. your bread looks very much like the bread I remember. Is the main taste difference because you used a wood fired oven?

    • Ian, the bread was baked in a conventional oven, as unfortunately I do not have a wood fired oven. In the seventies the bakeries I knew were all wood fired, even in the cities. I doubt if there are any left but then I am not sure. I was recently in Cyprus and the bread we ate was not much different than the one you mention. Ask for “choriatiko” type of bread. The taste depends on my factors (flour type, yeast or sourdough and certainly if it is baked in a wood fired oven).

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.