Zymoto Psomi (Cypriot Rustic Bread) / Χωριάτικο Κυπριακό Ζυμωτό Ψωμί


Μετάφραση της συνταγής πιο κάτω

Making bread in a wood-fired oven is an experience you will never forget as it tastes so much better than gas or electric ovens.  In other European countries this may be extinct but in Cyprus, you can find one in most of the houses.  The one in the picture is my sister’s oven in her back yard.  My dream is to make one in the near future.  For the time being I am still baking in my old oven🙂

Bread is made the same all over the world, using flour, yeast (or sourdough), salt and water.  The difference in this Cypriot bread is the starter and the round scoring which characterizes its shape.   The first time I made this bread, although it was not very successful it still tasted better than store bought bread.

I defrosted a piece of prozymi and I repeated the procedure again, the same way I made it the first time but this time I did it right.  You see the first time I had to do it in a hurry as we had to leave unexpectedly for Sparta.  I did not have the time for the bread to rise properly and I baked it at a lower temperature.  This time I baked the bread at 200 degrees C / 400 F, for about 30 minutes.  The cross sign on top does not have any religious meaning but just added it with some scores below the circle, just to make a different pattern. I made just one bread as the remaining dough was used to make a pizza.

Cypriot Rustic Bread, recipe by Ivy

Makes:  2 round bread

Ingredients:

  • 100 grams prozymi
  • Lukewarm water (about 1/4 cup)
  • 1 kilo bread flour
  • 2 tbsp salt
  • 2 tbsp olive oil (optional and not necessary)
  • Lukewarm water (about 1 cup)

Directions:

Thaw the starter and put it in a bowl with just enough water so that it can be dissolved.  Add 3 tbsp flour, mix and cover.  Leave it in a hot place until it rises.

In your mixer bowl, add flour (reserve about half a cup), salt, olive oil and prozymi (starter).  Attach the dough hook and mix on low speed until they are combined and add lukewarm water (not necessarily all) gradually until dough does not stick on your hands or mixer bowl.  Cover with cling film and a napkin and set aside until it doubles in volume.

Punch the dough to deflate and on your working surface knead it for a few minutes.  Make it into a round ball.

Dust your baking tin with flour and place the bread.

Wet your hands and pat on top to make the dough even and  score as you like.

Preheat oven to 200 degrees C / 400 F and bake for about 30 minutes, or until golden.

Note:

  1. My oven door does not close properly, so the time mentioned, is just indicative.  Leave it until it has a wonderful golden colour on top.  Next time I will probably try baking it at 190 degrees and use wholemeal flour.
  2. If you do not have a stand mixer with a hook, you can certainly make the dough by hand by kneading it with your fists.  It will take more time and effort.
  3. If you do not want to make your own starter, you can use fresh or dried yeast but the taste will not be the same.  For 1 kilo flour use 50 grams fresh yeast or 2 sachets (about 16 – 18 grams dried yeast)

Το ψωμί γίνεται παντού με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά:  αλεύρι, προζύμι, αλάτι και νερό.  Η διαφορά στο Κυπριακό ψωμί είναι ο τρόπος που γίνεται το προζύμι αλλά και το σχήμα το ψωμιού με τη στρογγυλή χαρακιά.   Αυτή είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιώ το προζύμι που έφτιαξα για να κάνω Κυπριακό Χωριάτικο Ψωμί. Την πρώτη φορά δεν μου πέτυχε και τόσο, αλλά το ψωμί ήταν πολύ νόστιμο.

Ξεπάγωσα ένα κομμάτι προζύμι και ξαναέφτιαξα το ψωμί με τον ίδιο τρόπο που το έκανα την πρώτη φορά, αλλά αυτή τη φορά το έκανα σωστά. Βλέπετε, την πρώτη φορά που ξεκίνησα  να το φτιάχνω έπρεπε να φύγουμε αιφνιδίως για Σπάρτη και δεν είχα το χρόνο να αφήσω το ψωμί να φουσκώσει σωστά.  Το δεύτερο λάθος ήταν ότι το έψησα σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα και δεν πήρε χρώμα. Αυτή τη φορά το έψησα στους 200 βαθμούς C / 400 F, για περίπου 30 λεπτά. Ο σταυρός στην κορυφή δεν έχει καμία θρησκευτική σημασία, αλλά απλώς έτσι μου ήρθε και τον έβαλα σαν διακοσμητικό μαζί με μερικές χαρακιές κάτω από τον κύκλο, για να κάνει ένα διαφορετικό σχέδιο.   Έκανα μόνο ένα ψωμί γιατί την υπόλοιπη ζύμη τη χρησιμοποίησα για να κάνω πίτσα.

Κυπριακό Ζυμωτό, χωριάτικο ψωμί, Συνταγή της Ήβης

Γίνονται:  2 καρβέλια

Υλικά: 

  • 100 γραμμάρια προζύμι
  • Χλιαρό νερό (περίπου 1/4 κούπας)
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό, για ψωμί
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικό και όχι απαραίτητο)
  • Χλιαρό νερό (περίπου 1 κούπα)

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνουμε το προζύμι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη και όσο νερό χρειαστεί ώστε να διαλυθεί. Προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε.  Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι (κρατάμε στην άκρη περίπου μισή κούπα), το αλάτι, το ελαιόλαδο και το προζύμι. Προσαρμώζουμε το γάντζο και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.  Προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας ή στα τοιχώματα του μίξερ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ζυμώνουμε τη ζύμη για να ξεφουσκώσει για λίγα λεπτά και σχηματίζουμε ένα στρογγυλό ψωμί.

Πασπαλίζουμε το ταψί μας με αλεύρι και τοποθετούμε το ψωμί.

Βρέχουμε τα χέρια μας ελαφρά και περνάμε τη ζύμη από πάνω μέχρι να γίνει λεία.  Το χαράσσουμε κάνοντας ένα κύκλο περίπου 5 εκατοστά από την άκρη.  Το πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι από πάνω και βάζουμε μεμβράνη κουζίνας και πετσέτα.

Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος αρκετές ώρες μέχρι να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C / 400 F και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Σημείωση:

  1. Η πόρτα του φούρνου μου δεν κλείνει σωστά και έτσι ο χρόνος που αναφέρω είναι απλώς ενδεικτικός. Αφήστε το να ψηθεί μέχρι να πάρει ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα.  Την άλλη φορά ίσως χαμηλώσω λίγο τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς.
  2. Το ζύμωσα στο μίξερ αλλά μπορείτε να το ζυμώσετε στο χέρι αλλά θέλει πάρα πολύ καλό ζύμωμα με τις γροθιές.
  3. Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε το προζύμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ή μαγιά σε φακελάκι αλλά να ξέρετε ότι η γεύση θα είναι εντελώς διαφορετική.  Για 1 κιλό αλεύρι – 50 γρ νωπή ή 2 φακελάκια (16 – 18 γραμμάρια) μαγιά.

Kopiaste and Kali Orexi / Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

13 thoughts on “Zymoto Psomi (Cypriot Rustic Bread) / Χωριάτικο Κυπριακό Ζυμωτό Ψωμί

  1. Pingback: Making prozymi (easy starter) for Cypriot Bread | Mint, Cinnamon & Blossom Water

  2. Ζήλεψα και το φούρνο (και δικό μου όνειρο ζωής) και το ψωμάκι σου. Πράγματι λαχταριστό!
    Ήβη ο σχολιασμός είναι δύσκολος στο site σου. Πότε δεν δέχεται το σχόλιο γιατί είναι λέει λίγες οι λέξεις και πότε είναι πολλές. Γιατί;

    • Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φταίει αυτό το plug-in για τα σχόλια. Για το λίγες, είναι ρυθμισμένο έτσι για να αποφεύγονται οι spammers. Για τις πολλές λέξεις δεν είχα ιδέα. Σ’ ευχαριστώ και θα το κοιτάξω.

  3. I lived in Cyprus as a teenager, I’ve been back a number of times since, but I can’t find the bread that was eaten during the early 70’s. Even the hotel staff couldn’t remember it. your bread looks very much like the bread I remember. Is the main taste difference because you used a wood fired oven?

    • Ian, the bread was baked in a conventional oven, as unfortunately I do not have a wood fired oven. In the seventies the bakeries I knew were all wood fired, even in the cities. I doubt if there are any left but then I am not sure. I was recently in Cyprus and the bread we ate was not much different than the one you mention. Ask for “choriatiko” type of bread. The taste depends on my factors (flour type, yeast or sourdough and certainly if it is basked in a wood fired oven).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s