Gluten free Kolokythokeftedes with Courgettes and Pumpkin / Κολοκυθοκεφτέδες χωρίς γλουτένη


Μετάφραση της συνταγής πιο κάτω

Just before leaving Athens, I wanted to use some  ingredients I had in the deep freezer.  I used leftover pumpkin puree and kafkalithres and myronia pesto.  I also used leftover chickpea (besan) flour to make these courgette patties.

Gluten free Kolokythokeftedes with Courgettes and Pumpkin, recipe by Ivy

Ingredients:

  • 5 small zucchini, grated
  • 1 cup leftover pumpkin puree
  • 1 onion
  • 2 roasted garlic cloves with some olive oil
  • ½ cup  parsley, finely chopped
  • 2 tablespoons dried peppermint (or mint)
  • 1 egg
  • 1 tsp of my spice mixture
  • Salt and pepper
  • About  ½ cup besan (chickpea) flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • ½ tsp baking soda
  • About 1/2 cup of crumbled feta cheese
  • Extra  besan  flour for dredging
  • Olive oil for frying

Directions:

  1. Wash the vegetables and place them in colander to drain the water away.
  2. Grate the zucchinis and place into a colander with salt for half an hour.  Then squeeze to remove any remaining fluid.
  3. Add the pureed pumpkin , mashed roasted garlic, chopped herbs and grated onion.
  4. Add the egg, olive oil,  feta,  spice mixture, salt and pepper.  (Easy on the salt, as all cheese mentioned above are quite salty and don’t forget that we added salt to the grated zucchini).
  5. Continue to massage the mixture between your fingers after adding flour and baking powder until you have a smooth, but not runny, consistency.  If necessary add more flour.
  6. Shape all your patties.
  7. Heat the olive oil. The level of olive oil in the frying pan should cover half the patty.
  8. Dredge the patties in flour and fry in hot olive oil.  When they are browned on one side turn them on the other and fry until browned.

Λίγο πριν φύγουμε από την Αθήνα, ήθελα να χρησιμοποιήσω κάποια υλικά που είχαν μείνει στην κατάψυξη και ήξερα ότι δεν θα τα χρησιμοποιούσαν τα παιδιά μου.   Χρησιμοποίησα τον πουρέ ψητής γλυκοκολοκύθας και πέστο από καυκαλίθρες και Μυρώνια.   Είχει μείνει αλεύρι από ρεβύθια (besan) το οποίο χρησιμοποίησα κι αυτό και έφτιαξα αυτούς τους κολοκυθοκεφτέδες χωρίς γλουτένη.

Κολοκυθοκεφτέδες χωρίς γλουτένη, συνταγή της Ήβης

Υλικά:

  • 5 μικρά κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 1 κούπα πουρέ γλυκοκολοκύθας
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 ψημένα σκόρδα με λίγο ελαιόλαδο
  • ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη μέντα (ή βάλτε δυόσμο)
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Περίπουε ½ κούπα αλεύρι besan (από ρεβύθια)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • Περίπου 1/2 κούπα τριμμένη φέτα
  • Επιπλέον αλεύρι besan για το αλεύρωμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  2. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τοποθετούμε τα σε ένα σουρωτήρι με αλάτι για μισή ώρα. Στη συνέχεια τα πιέζουμε να βγάλουν όλα τα υγρά.
  3. Προσθέστουμε τον πουρέ γλυκοκολοκύθας, το λιωμένο ψητό σκόρδο, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το τριμμένο κρεμμύδι.
  4. Προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο, τη φέτα, το μείγμα μπαχαρικών, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. (Προσέχουμε το αλάτι καθώς έχουμε βάλει τη φέτα που είναι αλμυρή ήδη έχουμε αλατίσει τα κολοκύθια.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.  Εάν το μείγμα είναι νερουλό, προσθέτουμε λίγο  αλεύρι ακόμη.
  6. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι ή αντικολλητικό τηγάνι.
  7. Παίρνουμε μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα και τα πλάθουμε στρογγυλά και πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τα πιέζουμε να γίνουν πλακέ.
  8. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο θα πρέπει τουλάχιστον να τα καλύπτει μέχρι τη μέση.
  9. Γυρίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  10. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για ένα λεπτό πριν τους σερβίρουμε.

Other similar recipes:

Kolokythokeftedes with Spinach and Potato / Κολοκυθοκεφτέδες με Σπανάκι και Πέστο

Kopiaste and Kali Orexi / Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!

1 thought on “Gluten free Kolokythokeftedes with Courgettes and Pumpkin / Κολοκυθοκεφτέδες χωρίς γλουτένη

  1. Pingback: Sweet Kolokythopita (Greek Butternut Squash Pie) - Kopiaste..to Greek Hospitality

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.