Κέικ Μαναρινιού / Mandarin Cake


Mandarin Cake

Μου αρέσει πάντα να δουλεύω με υλικά που έχω στο σπίτι.  Επειδή είχα πάρα πολλά μανταρίνια, σκέφτηκα να κάνω αυτό το υπέροχο κέικ, το οποίο είναι ανάλαφρο σαν παντεσπάνι και μοσχοβολάει μανταρίνι.

I always love to use ingredients that I have at home. As I mentioned in this post, I had too many mandarins, so I decided to make this delicious and aromatic cake that is light as sponge cake, moist inside and smells amazing.

DSCN2922

Χρησιμοποίησα το χυμό και το ξύσμα μέσα στο κέικ αλλά επίσης χρησιμοποίσα χυμό και μαρμελάδα μανταρίνι για να το συροπιάσω. Το συρόπι απορροφάται και μένουν οι φλούδες από πάνω σαν μέρος της διακόσμησης.

I used the juice and zest in the cake but also used some mandarin juice and mandarin marmalade to glaze the cake.  The syrup is absorbed and the pieces of mandarin stay on top as decoration,

cake mandarin out of the oven

Κέικ Μανταρινιού, συνταγή της Ήβης
Υλικά:

  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 11/2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 4 ασπράδια αυγών κτυπημένα μαρέγκα
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 μανταρίνια (ο χυμός και  το ξύσμα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα κόρν φλάουρ
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 1 κουταλιά  μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το συρόπιασμα:

  • Χυμός από 1 μανταρίνι
  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές Μαρμελάδα Μανταρίνι

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τους κρόκους, ένα-ένα κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθούν.
  2. Προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και ανακατεύουμε μέσα το αλάτι.
  5. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και προσθέτουμε εναλλάξ λίγο από το μείγμα αλευριού και λίγη μαρέγκα μέχρι να προσθέσουμε όλα τα υλικά.
  6. Βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C / 350o F  για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρή.
  8. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε με το χυμό μανταρινιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.
  9. Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο, ενώ είναι ακόμα ζεστό, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το συρόπι αυτό και το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Cake mandarin

Mandarin Cake, Recipe by Ivy

Ingredients: 

  • 250 grams butter
  • 11/2 cups crystal sugar
  • 4 egg yolks
  • 4 egg whites, whisked separately until peaks form
  • 2 tbsp lemon juice
  • 2 mandarins (the juice and zest)
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 cups all purpose flour
  • 1/2 cup corn flour (starch)
  • 1/8 tsp salt
  • 1 tbsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda

For glazing:

  • Juice of 1 mandarin
  • ½ cup icing sugar
  • 2 tbsp mandarin marmalade

Directions:

  1. Beat the butter with sugar on high speed until white and fluffy.  Add egg yolks one at a time until incorporated.   Add mandarin juice, vanilla and zest and mix.
  2. Whisk the egg whites until stiff.
  3. Sieve flour with corn flour, baking powder, baking soda and mix in salt.
  4. Lower mixer speed to minimum and add some flour mixture alternating with meringue until all the ingredients are added.
  5. Position baking rack in the middle of the oven.
  6. Bake in a preheated oven to 180ο C / 350o F  for about 45 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean.
  7. Sieve icing sugar and mix with mandarin juice, until the sugar dissolves.  Add the marmalade and mix.
  8. As soon as the cake is out of the oven, while it is still hot, using a spoon, baste with the mandarin glaze.  Set aside until the syrup is absorbed.
  9. Wait until it cools completely before cutting the cake.

Εάν θέλετε να κερδίσετε το βιβλίο μου, δεν έχετε παρά να αφήσετε ένα σχόλιο εδώ για να μπείτε στην κλήρωση.

If you would like to win my cookbook in PDF please leave a comment here.

Other relevant recipes / Άλλες σχετικές συνταγές:

Κέικ με Γιαούρτι και Πορτοκάλι

Κέικ Μπαρμπρέ με Περγαμόντο

Orange Yoghurt Cake

Marbled Chocolate Bergamot Cake

Kopiaste and Kali Orexi – Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

2 thoughts on “Κέικ Μαναρινιού / Mandarin Cake

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s