Eliopita with Walnuts, Feta & Rosemary


Μετάφραση της συνταγής στο τέλος.

Cypriot Eliopita is made by rolling a big piece of phyllo and filling it with olives, onions and aromatic herbs which is then made into a roulade.

The recipe for the phyllo is not quite the same as other types of phyllos as it is kneaded with , fresh orange juice.  You can either make it into a roulade or make smaller Eliopitakia (turnovers).

You will find the recipe for the traditional Eliopita, Eliopitakia and Eliopsomo in my Cookbook “Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste” as well as in Volume 2 of my e-book.

I loved the combination of feta with rosemary and not long after I made “Eliopsomo” another Cypriot recipe, which is an olive bread making my own twists.  You can find the recipe here.

Eliopita with Walnuts, Feta, Rosemary, recipe by Ivy

Phyllo dough

For the filling:

500 grams throumbes olives, pitted and cut (or substitute with Kalamata olives)

1 red onion, finely chopped

100 grams feta

3 tbsp extra virgin olive oil

Fresh coriander, finely chopped

A handful of walnuts

Black pepper

A pinch of salt

Poppy seeds, to sprinkle on top

Directions: 

Prepare dough and set aside to rest for half an hour.

Mix all the filling ingredients together except the poppy seeds.

When the dough is ready roll out into a thin phyllo and spread the filling all over and roll to form into a roulade.

Brush with egg wash or olive oil and sprinkle some sesame seeds on top.

Bake in a preheated oven to 180o C / 350o F, for about 50 minutes.

Η ελιόπιτα είναι μια παραδοσιακή Κυπριακή συνταγή που γίνεται με φύλλο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα γιατί ζυμώνεται με χυμό πορτοκαλιού.  Η γέμιση είναι νηστίσιμη και εκτός από ελιές, περιέχει κρεμμύδι και κάποια μυρωδικά.  Η παραδοσιακή συνταγή βρίσκεται στο βιβλίο μου.

Ελιόπιτα με Καρύδια, Φέτα και Δενδρολίβανο, συνταγή της Ήβης

Υλικά:

Φύλλο

Για τη γέμιση:

500 γραμμάρια ελιές θρούμπες ή Καλαμών

1 κοκκίνο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

100 γραμμάρια φέτα

3 κουταλιές ελαιόλαδο

Φρέσκο κόλιανδρο

Μία χούφτα καρύδια

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μια πρέζα αλάτι

Παπαρουνόσπορο, για από πάνω

Εκτέλεση: 

Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τον παπαρουνόσπορο.

Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και απλώνουμε τη γέμιση.  Το τυλίγουμε σε ρολό.

Βουρτσίζουμε σε ρολό ή με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C / 350o F, for about 50 minutes, μέχρι να ροδίσει.


Kopiaste and Kali Orexi,

7 thoughts on “Eliopita with Walnuts, Feta & Rosemary

  1. Pingback: Eliopsomo me Dendrolivano (Olive Bread with Rosemary)

  2. Pingback: Ελιόψωμο με Δενδρολίβανο

  3. Τέλεια συνταγή. Φαντάζομαι ότι η γεύση θα είναι απίστευτη. Δεν έχω ξανά δοκιμάσει καρύδια και φέτα σε ελιόπιττα. Πολύ δημιουργικό!!

  4. Pingback: Nistisimes Syntages - Food for the Soul (Lenten Recipes) - Kopiaste..to Greek Hospitality

  5. Pingback: Καλή Μεγάλη Βδομάδα - Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου

  6. Pingback: Green Olives and Feta pull-aparts

  7. Pingback: Ψωμάκια Γεμιστά με Ελιές Πράσινες και Φέτα

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.