Greek Olive Oil Zucchini, Yoghurt and Feta Cake / Κολοκυθοκέικ Ελαιόλαδο με Γιαούρτι και Φέτα


Courgette Savory CaKE

I would like to share a recipe which was adapted from My Cookbook “Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste”.

The original cake is called a Tyropita and is made with halloumi and lots of mint.  I have substituted halloumi with Feta and Kasseri, instead of milk, I have used Yoghurt, instead of vegetable oil I have used olive oil and of course added the grated onion and zucchini, which ere not included in the original cake.

This recipe is totally different from the original one, at least tastewise and whichever you make, you will be amazed about the amazing taste each one has.

Cake

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη συνταγή που είναι διασκευασμένη από το βιβλίο μου “Mint, Cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste”.

Η αυθεντική Κυπριακή συνταγή είναι μια Τυρόπιτα που γίνεται με χαλλούμι και δυόσμο. Στην συνταγή αυτή αντικατέστησα το χαλλούμι με φέτα και κασέρι, το φυτικό λάδι με ελαιόλαδο, το γάλα με γιαούρτι και πρόσθεσα κρεμμύδι και φυσικά το τριμμένο κολοκύθι.

Είναι μια εντελώς διαφορετική συνταγή ως προς τη γεύση, αλλά και οι δύο είναι εξαιρετικές.  Δοκιμάστε τις και θα με θυμηθείτε!

Collage Kolokythokeik Courgette Savory Cake

Greek Olive Oil Zucchini , Yoghurt and Feta Cake, recipe adapted from Mint, cinnamon & Blossom Water, Flavours of Cyprus, Kopiaste!

Preparation time:  30 minutes

Baking time:  about 1 hour

Serves: 10 – 12

Ingredients: 

  • 350 grams grated zucchini
  • 1 medium red onion, grated
  • 150 grams feta, crumbled in big chunks
  • 60 grams grated graviera or kasseri
  • 4 eggs
  • 200 grams Greek yoghurt
  • 1/3 cup extra virgin olive oil
  • 1/2 tsp salt (depending on how salty feta is, add less)
  • Freshly grated black pepper
  • A handful fresh mint, finely chopped or  3 – 4 tbsp dried mint
  • 2 cups all purpose flour
  • ½ tsp baking soda
  • 1 tbsp baking powder

Directions:

  1. Grate the zucchini and place in a colander.  Sprinkle ½ tsp salt and set aside to drain for half an hour.  Squeeze it with your hands to remove any remaining water.
  2. Put it in a bowl together with grated onion, eggs, yoghurt, mint, salt, pepper and olive oil.
  3. Mix well to combine.
  4. Add cheeses and flour and mix.
  5. Grease a 22 cm / 9 inch round silicone cake bundt form or grease and flour a baking tin and pour in the batter.
  6. Preheat oven to 180oC / 350o F and bake in the middle rack, for about 1 hour or until a skewer inserted in the centre comes out clean.
  7. Remove to a wire rack to cook for half an hour and then reverse it into a platter.

It’s perfect as a snack with Greek coffee or it can be served as a side dish, warm or cold.

Cake half

Κολοκυθοκέικ με Γιαούρτι, Φέτα και Κασέρι

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά

 Χρόνος ψησίματος: περίπου 1 ώρα

Μερίδες:  10 – 12

Υλικά:

  • 350 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα (περίπου 4 μέτρια κολοκυθάκια)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 αυγά
  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα, να βάλετε λιγότερο)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μια χούφτα φρέσκο (ή 3 – 4 κουταλιές) αποξηραμένο δυόσμο
  • 150 γρ. φέτα, χονδροτριμμένη
  • 70 γρ. γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.  Στη συνέχεια τα στύβουμε για να βγάλουμε και το υπόλοιπο νερό που θα μείνει.
  2. Το βάζουμε σε ένα μπωλ με το τριμμένο κρεμμύδι, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  3. Ρίχνουμε τα τυριά και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  4. Λαδώνουμε μία φορμα σιλικόνης 22 εκ ή 9 ιντζών ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ και ρίχνουμε το μείγμα.  .
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C / 350o F και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.  Ψήνουμε το κέικ για περίπου 1 ώρα ή μέχρι όταν βάλουμε ένα μαχάιρι ή οδοντογλυφίδα, να βγει καθαρή.
  6. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.
  7. Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

Σερβίρεται σαν σνακ με καφέ ή σαν συνοδευτικό φαγητού.

Savoury Courgette Cake last piece

Other similar recipes / Άλλες παρόμοιες συνταγές:

Kypriaki Tyropita (Savoury Cypriot cheese cake)Κυπριακή Τυρόπιτα ή χαλλουμόπιτα

Savoury Olive Oil CakeΑλμυρό Κέικ Κολοκυθιού

Koukoulopita and Kolokythopita / Κουκουλόπιτα και Κολοκυθόπιτα

Zucchini, Feta and Halloumi Tart / Κολοκυθόταρτα με Φέτα και Χαλούμι

Kopiaste and Kali Orexi / Κοπιάστε και Καλή Όρεξη,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s