Kroketes / Κροκέτες (Potato Croquettes with minced meat)


Potato croquettes (from the French verb “croquer”, which means to crunch, are mashed potatoes in which more ingredients are used for taste, they are shaped into a cylinder roll and deep fried.  However, plain mashed potatoes will not hold together when frying so an egg and flour is added as the binding agent and then they are coated with breadcrumbs and deep fried.  The time of frying is up to you.  The mashed potatoes and minced meat are already cooked, so it depends how crispy and golden you like them.

Οι Κροκέτες (από το γαλλικό ρήμα “croquer” (που σημαίνει τραγανό) είναι πατάτες πουρέ, στις οποίο βάζουμε και άλλα υλικά για γεύση, τις πλάθουμε πιο μακρόστενες από τους κεφτέδες και τις τηγανίζουμε.  Εάν τηγανίσουμε όμως σκέτο πουρέ θα διαλυθεί στο τηγάνι και έτσι βάζουμε τον κρόκο και το αλεύρι για να δέσουν.  Όλα τα υλικά είναι ήδη ψημένα γιαυτό ο χρόνος τηγανίσματος εξαρτάται από το πόσο τραγανές και χρυσαφένιες θέλουμε τις κροκέτες.

I make these croquettes to accompany meat dishes such as steaks, schnitzel, lamb or pork chops etc.  When I make them plain, I often mix in cheese such as feta, graviera, kefalotyri or halloumi, herbs and spices.

Φτιάχνω τις κροκέτες σαν συνοδευτικό σε διάφορα φαγητά με κρέας, όπως σνίτσελ, μπριζόλες, παϊδάκια κλπ.  Όταν κάνω τις απλές κροκέτες βάζω μέσα διάφορα τυριά όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, χαλλούμι, αρωματικά και μπαχαρικά.

Cheese Potato Croquettes

Preparation time:  15 minutes

Cooking time:  30 + 15 minutes

Ingredients:

5 medium potatoes
3 tablespoons milk
Salt
1 egg yolk
A pinch of nutmeg
1 medium onion or 3 spring onions, finely chopped
1 clove garlic, crushed (optional)
2 tablespoons olive oil from preserved mint *
1 tablespoon preserved mint leaves, finely chopped together with 3 – 4 peppercorns crushed *
½ cup fresh parsley, finely chopped
1 cup grated halloumi, graviera or kefalotyri

For the bread coating:

1 cup arkatena, or other breadcrumbs
1/2 cup halloumi, graviera or kefalograviera (or substitute with parmesan if no Greek cheeses available)
1 egg + 1 egg white
Olive oil for frying

Directions:

In a non stick frying pan heat the olive oil from preserved mint and sauté the onion and garlic until translucent.   Add mint with peppercorns and mix. Mix in the parsley and set aside until it cools.

In the meantime, wash potatoes, cut into small pieces and boil until soft.

Drain water from potatoes and mash.  Add the sautéed onions with the oil, milk, salt and nutmeg and mix.

Allow to cool for ten minutes and mix in egg yolk, cheese and flour.  Mix and set aside to cool.

Mix the breadcrumbs with the remaining cheese.  Take a heaped spoonful of mashed potatoes and  shape the croquettes into a roll.

Beat the eggs with a fork.  Dip each croquette in the egg and coat with breadcrumbs mixed with the cheese and refrigerate for half an hour.

Heat the olive oil and fry the croquettes on both sides until golden and crispy.

Remove on kitchen paper to drain.

Serve as a side dish.

*Note:  The recipe for the preserved mint is included in my cookbook but in case you do not have preserved mint, replace it with 2 – 3 tablespoons fresh mint or 1 tablespoon dried mint and add freshly ground black pepper.

Κροκέτες με Τυρί

Χρόνος προετοιμασίας:  15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  30 + 15 λεπτά

Υλικά:

5 μέτριες πατάτες
3 κουταλιές γάλα
Αλάτι
1 κρόκο
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
1 μέτριο κρεμμύδι ή 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
2 κουταλιές ελαιόλαδο από δυόσμο συντηρημένο σε ελαιόλαδο
1 κουταλιά φύλλα δυόσμου συντηρημένο σε ελαιόλαδο μαζί με 3 -4 κόκκους πιπέρι λιωμένους*
½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κούπα τριμμένο χαλλούμι ή γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Για το πανάρισμα:

1 κούπα φρυγανιά τριμμένη από παξιμάδια αρκατένα (ή άλλη φρυγανιά)
1/2 κούπα χαλλούμι, γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
1 αυγό ολόκληρο και 1 ασπράδι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.  Προσθέτουμε το δυόσμο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε το μαϊντανό και αφού ανακατευτούν το βγάζουμε από τη φωτιά μέχρι να κρυώσει.

Στο μεταξύ έχουμε βάλει τις πατάτες να βράσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε.   Προσθέτουμε τα σωταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι, το γάλα, το αλάτι και μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ανακατεύουμε μέσα τον κρόκο, τα τυριά και το αλεύρι.

Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το τυρί.   Παίρνουμε μια γεμάτη κουταλιά πουρέ και φτιάχνουμε την κροκέτα.

Κτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι.  Βουτάμε την κροκέτα στο αυγό και μετά στη φρυγανιά.  Αφού τελειώσουμε τις βάζουμε στο ψυγεία για μισή ώρα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις κροκέτες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τις σερβίρουμε σαν συνοδευτικό σε κρέατα.

*Σημ:    Η συνταγή για δυόσμο συντηρημένο σε ελαιόλαδο βρίσκεται στο βιβλίο μου, αλλά μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με 2 – 3 κουταλιές φρέσκο ή 1 κουταλιά ξερό και να βάλετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

My mother used to make these croquettes and she always added a minced pork filling, similar to the ones used for koupes.

Η μητέρα μου έφτιαχνε τις  κροκέτες γεμιστές με χοιρινό κιμά, έτσι όπως φτιάχνουμε τις “κούπες”.

I used “arkatena” which are the Cypriot traditional rusks made with fermented chickpea yeast, to make the breadcrumbs but you can used any other breadcrumbs you like.

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι τα “αρκατένα”, είναι τα παραδοσιακά παξιμάδια της Κύπρου τα οποία γίνονται από μαγιά που βγαίνει από τα ρεβίθια.  Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια φρυγανιά θέλετε.

Arkatena / Αρκατένα

Potato Croquettes with minced meat

Preparation time:  15 minutes

Cooking time:  55 minutes
Serves:  5 – 6 as a main dish

Ingredients:

 

Potato mixture

5 medium potatoes (about 1 kilo)
3 tbsp olive oil
3 tbsp milk
Salt
A pinch of nutmeg
1 egg yolk
½ cup all purpose flour

For the filling

200 grams minced meat (beef, pork or both)
2 tablespoons olive oil
1 medium onion
1 spring onion, finely chopped
1 clove garlic, finely chopped (optional)
Salt
Freshly ground black pepper
Cinnamon
3 tablespoons fresh mint leaves, finely chopped or 1 tablespoon dried mint
½ cup fresh parsley, finely chopped

For the bread coating:

1 cup arkatena, or other breadcrumbs
1/2 cup halloumi or kefalograviera
1 whole egg + 1 egg white
Olive oil for frying

Directions:

In a sautéing pan or non stick frying pan heat the olive oil and sauté the onion and garlic until translucent.   Add the minced meat and mix until it becomes white.  Add salt, pepper and cinnamon mix and remove from the heat.  Mix in the mint and parsley and set aside until it cools.

In the meantime, wash potatoes, cut into small pieces and boil until soft.

Drain water from potatoes and mash.  Add the olive oil, milk, salt and nutmeg.

Allow to cool for ten minutes and mix in egg yolk and flour.  Mix and set aside to cool.

Mix the breadcrumbs with the cheese in a bowl.  Take a spoonful of mashed potatoes and create a hollow in the middle with your finger.  Add the cooked minced meat and seal the hole and shape the croquette.  Continue until you shape all croquettes

Beat the eggs with a fork.  Dip each croquette in the egg and coat with breadcrumbs mixed with the cheese.  Refrigerate for half an hour.

Heat the olive oil and fry the croquettes on both sides.

Remove on kitchen paper to drain.

Serve as a main dish with a salad.   Here are a few ideas.

Κροκέτες γεμιστές με Κιμά

Χρόνος προετοιμασίας:  15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:  55 λεπτά

Υλικά:

Για τις πατάτες:

5 μέτριες πατάτες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές γάλα
Αλάτι
1 κρόκο
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση:

200 γραμμάρια κιμά (μοσχαρίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Κανέλα
3 κουταλιές δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά ξερό τριμμένο
½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για το πανάρισμα:

1 κούπα φρυγανιά τριμμένη από παξιμάδια αρκατένα (ή άλλη φρυγανιά)
1/2 κούπα χαλλούμι , γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
1 αυγό ολόκληρο και 1 ασπράδι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σωτέζα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακάωσουν.  Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει.  Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, την κανέλα και τα ανακατεύουμε.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το δυόσμο και τον μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.  Τον αφήνουμε να κρυώσει.

Στο μεταξύ πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.  Ετοιμάζουμε τον πουρέ προσθέτοντας όλα τα υλικά.  Τον κρόκο και το αλεύρι θα τα προσθέτουμε αφού κρυώσει λίγο ο πουρές.

Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το τυρί.

Παίρνουμε μια κουταλιά πουρέ και με το δάκτυλο δημιουργούμε μια τρύπα στη μέση.  βάζουμε όσο κιμά χωράει μέσα και κλείνουμε την τρύπα.

Κτυπάμε τα αυγά με το πιρούνι.  Βουτάμε την κροκέτα στο αυγό και μετά στη φρυγανιά.  Τις βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Τρώγονται σαν κυρίως φαγητό με μια σαλάτα.   Μπορείτε να βρείτε ποικιλία σαλάτων εδώ.

Κοπιάστε και Καλή όρεξη,

Kopiaste and Kali Orexi,

Order your copy now!

About these ads

4 thoughts on “Kroketes / Κροκέτες (Potato Croquettes with minced meat)

  1. Pingback: Βιεννέζικα Σνίτσελ με Σάλτσα Μανιταριών - Κοπιάστε .. στην Κουζίνα μου

  2. Pingback: Wiener Schnitzel and Mushroom Sauce - Kopiaste..to Greek Hospitality

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s